Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, December 16, 2011

Siput Sedut

Teringat semasa di kampung dulu-dulu, selalu je pergi cari dan kutip siput kat sawah. sekarang ni dah tak duduk kat kampung. Apabila nak makan mesti kena pergi pasar. Beli la jawabnya. Sekarang ini harga siput adalah RM7.00 sekilo. Biasanya aku akan beli siput di Kipmart Tampoi, tak pun di Pasar Borong Pandan. Kalau beli sekilo, apabila masak dapat la makan satu keluarga. Siput masak lemak. Memang sedap.

Jika masak siput, isteri aku memang tak akan sentuh dan tak akan masak. Ini kerana dia memang geli dengan siput. Siput kan merayap. Jika suruh juga, boleh bergaduh dibuatnya. Jadi aku lah yang kena masak. Kalau bab makan pulak, isteri aku memang suka. Siap bunyi-bunyi lagi menyedut nya.

Cara Gulai Siput: Tumbuk bawang putih, bawang merah, kunyit hidup, lengkuas, lada burung. Masukkan dalam periuk bersama santan dan daun kadok. Masukkan siput yang telah dibasuh dan dipotong bontotnya atau ponggeknya. Biarkan mendidih dan masak. Masukkan gula, garam secukup rasa. Masukkan sedikit budu untuk tambahkan sedap (bagi orang pantai timur).
Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment