Kali ni aku nak cerita pasal peti ais rumah aku rosak. Geram sungguh aku rasa, nak masukkan lauk pauk dalam peti, peti pulak buat hal. Banyak lauk pauk aku beli kat kipmart Tampoi. Tapi nak simpan tak boleh. Terpaksa la aku fikirkan cara untuk selesaikan masalah ini.
1. Ayam yang aku baru beli setengah ekor
2. Sotong setengah kilo
3. Daging lembu setengah kilo
4. Sayur Kailan
5. Kacang Bendi
6. Kacang Buncis
7. Hati ayam RM2.00
8. Ikan Lolong Mata luas 3 ekor (700gram)
2. Sotong setengah kilo
3. Daging lembu setengah kilo
4. Sayur Kailan
5. Kacang Bendi
6. Kacang Buncis
7. Hati ayam RM2.00
8. Ikan Lolong Mata luas 3 ekor (700gram)
Bagaimana Peti Ais boleh rosak?
Kisahnya, pukul 4 petang, aku dari tempat kerja (Perindustrian Nenas Malaysia) menuju ke pasir gudang dengan niat nak ambil cek komisen takaful di Nasionwide Curier kerana alamat surat tu guna alamat rumah sewa masa kerja dengan syarikat Usaha Permai Ent. Apabila ambil surat tu, aku nak balik, alang-alang dah kat sana singgah KipMart Tampoi beli apa yang patut. Kebetulan masa tu duit ada, kelim print drawing dah masuk. Apa lagi berbelanja la banyak-banyak. Fikir nak hari-hari ke pasar,kipmart beli lauk penat juga. Apabila dah habis pusing dan settle apa yang nak dibeli, aku balik walaupun keadaan hujan.
Apabila sampai dirumah, aku siang ikan dan bersihkan lauk-lauk yang
Terfikir, ada kedai baiki barangan elektrik di jalan ke Kg Melayu. Esok pagi aku pergi la baiki. malam tu aku hanya buka laptop duk layan apa yang patut. Isteri aku duk main dan tido dengan Hana Khadijah anak aku yang berusia 2 bulan. Sebelum tidur, aku mesti settle lauk-lauk yang ada kat dapur tu. Teringan cara orang dudu-dulu dan cara orang simpan lauk apabila ke hutan berhari-hari. 1. Rebus 2.Letak garam dan kunyit masin-masin. Jadi aku rebus ikan dan sotong. Ayam, hati ayam dan daging aku siang dan letak garam dan kunyit masinp-masin. Untuk hari dan malam itu selesai. aku sedikit lega.
Bersabarlah engan ujian dan liku-liku kehidupan.
Sekian dulu.
No comments:
Post a Comment